Overblog Suivre ce blog
Editer la page Administration Créer mon blog
Monde arabe

Monde arabe

Pierre PICCININ da PRATA (Historien - Politologue)

België / Marokko - Ali Aarrass : een “Belgische” statsburger ( www.freeali.eu).

  

  

  Passeport Ali

 

Een belg gefoltert in Marokko. De belgische regering laat doen...

 

 

 

Op 2 juni wordt een 47-jarige Belg, vroeger boekhandelaar aan de Gentsesteenweg in Brussel, voor een speciale rechtbank gesleept in Marokko.

 

Gesleept. Want twaalf dagen lang werd hij gefolterd:  verkracht met een stok en flessen, geslagen over heel het lichaam (zijn benen zijn van kleur veranderd, hij is aan één kant doof geworden), hij kreeg chemische producten ingespoten, hij kreeg slagen op de voetpalmen tot de huid barstte, hij kreeg elektrische schokken op zijn genitaliën.

 

Ali Aarrass heet deze man.

 

Ali groeide op in België, studeerde hier, deed zijn militaire dienst en werkte hier het grootste deel van zijn leven. In 2005 trekt Ali met zijn vrouw en zijn dochtertje naar de Spaanse stad Melilla in het noorden van Marokko, om er bij zijn bejaarde vader te gaan wonen.

 

In 2008 arresteert de Spaanse politie hem, op vraag van de Marokkaanse overheid, op verdenking van deelname aan de organisatie van aanslagen in Casablanca, in 2003.

 

Maar het onderzoek van rechter Baltasar Garzón toont aan dat het dossier leeg is: iemand die in Marokko in de gevangenis zit, heeft zijn naam gelost, onder foltering;  die persoon heeft die beschuldiging ondertussen ingetrokken, de naam van Ali Aarrass zou hem zijn ingefluisterd, terwijl ze elkaar in werkelijkheid nooit hebben ontmoet.

 

Toch wordt Ali aan Marokko uitgeleverd, op 14 december 2010.

 

 Farida+et+son+p%C3%A8re

De zus en vader van Ali AARRASS

 

 

 

Het Comité voor de Rechten van de Mens van de UNO verzet zich hiertegen: de Marokkaanse overheid is een ongelofelijke klopjacht begonnen, al 1.500 mensen zijn opgepakt op simpele verdenking. De meesten ondergingen folteringen. 

 

Deze afschuwelijke situatie wekt ook de hoogste verontwaardiging en afkeer: de Belgische overheid heeft niéts gedaan om onze landgenoot ter hulp te komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken «had vertrouwen in de Spaanse regering» en weigerde «zich te mengen in Marokkaanse aangelegenheden»...

 

Ali en ik zijn landgenoten. Wij behoren allebei tot dezelfde gemeenschap.

 

Toen ik dienst deed in Congo, tijdens de burgeroorlog, werd ik gearresteerd. De geheime diensten wilden me ondervragen met zweepslagen toen de Belgische consul arriveerde en me uit het cachot liet halen. Omdat ik Pierre heette? Zouden de dingen anders zijn gelopen als mijn voornaam Ali was geweest? 

 

Het lijkt er op dat onze regering, die geacht wordt zowel Ali als mij (en iedereen van ons) te beschermen en te verdedigen, het OK vindt dat Ali gefolterd wordt. Als de regering, die wij de macht hebben toevertrouwd, zich op deze manier discrediteert, is het de taak van de burgers haar die macht af te nemen en die zelf uit te oefenen. Met hun geschreeuw. Het geschreeuw van de publieke opinie! Dus gaan we schreeuwen, in de oren van deze onwaardige ministers, en hen verplichten tussen beide te komen.

 

Wie heeft er zo weinig zelfwaardering dat hij blijft zwijgen? Wie wil er niet een paar minuten van zijn tijd nemen om een brief of een e-mail te sturen naar zijn volksvertegenwoordiger, zijn burgemeester, een minister, de koning? Om die mensen, die onze landgenoot in de steek hebben gelaten, te verplichten eindelijk in actie te schieten, het schaamrood op de wangen?  Om Ali te beschermen.

 

Als dat gebeurd is (want dat is het meest dringende), dan zullen we onze politieke onverantwoordelijken ter verantwoording roepen. Want , in het Koninkrijk België, anno 2011, is het ondenkbaar dat zo'n mensen hier zomaar ongestraft mee wegkomenen.

 

 

 

Documentaire : 

 

   (RTL-TVI).

 

 

 

Site www.freeali.eu - Facebook : Libérez Ali Aarrass.

 

 

 Couverture-Hessel 1 1 copie     Stéphane HESSEL, Indignez-vous!

 

 

L'affaire Luk Vervaet   "L'Affaire Luk Vervaet"

 

 

 

© Dit artikel kan worden overgenomen in alle vrijheid, mits de bron te melden (http://pierre.piccinin-publications.over-blog.com).